Natuurlijk laxeermiddelSommige mensen proberen liever natuurlijke laxeermiddelen. Ook al is de werking van de variant die de natuur ons geeft minder heftig, het is vaak wel een goedkopere en gezondere oplossing dan wanneer je laxeermiddel in de winkel koopt. Natuurlijk laxeermiddel werkt minder snel, maar kan minstens zo effectief zijn.

Bitterzout is een erg sterk natuurlijk laxeermiddel. Het is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek (zonder recept). Doe wat bitterzout op een flinke eetlepel en neem het in in combinatie met appelsap (om de smaak te neutraliseren). Binnen een uur zal het middel aan zijn uitwerking beginnen.

Pruimen worden ook vaak genoemd als natuurlijk laxeermiddel.  Laat gedroogde pruimen een paar uur weken in lauw water en neem vervolgens gedurende enkele dagen ’s ochtends en ’s avonds een pruim.


Ook lijnzaad is een laxeermiddel van moedertje natuur, hoewel dit een iets mildere variant is. Het lijnzaad zakt af naar de darmen en vormt daar een kalmerende massa. Hoe het werkt? Laat simpelweg een paar theelepels lijnzaad een nachtje weken in koud water. De volgende ochtend kun je het toevoegen aan je ontbijt. Liever een kopje lijnzaadthee? Laat de zaadjes dan 2 uur weken in heet water, zeef het en voeg wat honing toe.

Als je liever niet zelf een natuurlijk laxeermiddel bereidt, dan kun zijn er genoeg goede alternatieven. De meest gebruikte zijn Kneipp Goede Stoelgang Thee en Zonnatura thee ter bevordering van de stoelgang.