Laxeermiddel voor kinderenSchrik niet te snel als je kind even geen ontlasting heeft. De darmwerking verschilt per individu: sommigen hebben dagelijks uitwerpselen, anderen enkele malen per week.

Bij aanhoudende klachten is het belangrijk dat er voor kinderen een arts wordt geraadpleegd. Geef nooit zelf laxeermiddel aan je kinderen, dit kan ernstige gevolgen zoals uitdroging veroorzaken. Natuurlijk laxeermiddel kan, in normale hoeveelheden, geen kwaad. Een specifiek laxeermiddel voor kinderen is niet op de markt, mede vanwege het feit dat de darmen van kinderen zo min mogelijk belast moeten worden. Laxeermiddel heeft voor kinderen vaak een te heftig effect.


Het is voor elke doelgroep belangrijk om bij aanhoudende klachten een arts te raadplegen. Voor kinderen geldt dit extra sterk: blijf niet te lang zelf natuurlijk laxeermiddel toedienen. Onder volwassenen speelt schaamte een grote rol. Het percentage dat naar de huisarts gaat met ernstige verstoppingen ligt bij kinderen een stuk hoger dan bij volwassenen. Volg het goede voorbeeld van de jeugd, en raadpleeg bij aanhoudende, sterke klachten ook zelf altijd een arts.

Pruimen met appelsap worden vaak gezien als het best werkende laxeermiddel voor kinderen. Vanwege de vele vitamines die in dit ‘medicijn’ aanwezig zijn, kan het eigenlijk nooit kwaad om te proberen.

Uit een onlangs verschenen artikel op nu.nl bleek dat zelfs artsen vaak veel te snel laxeermiddel voor kinderen voorschrijven. In 5 jaar tijd is er een groei geweest van 100.000 gevallen waarbij laxeermiddel voor kinderen werd voorgeschreven. Artsen kiezen steeds vaker voor de ‘gemakkelijke weg’, zegt kindergastroendoloog Marc Benninga van het Emma Ziekenhuis in Amsterdam